LMP: meddig „tiltja” még a kormány a szélenergia-termelést?

Az LMP választ vár arra a technológiai és ipari minisztertől, marad-e a szélenergia-termelés „tiltása”.

Ungár Péter, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: ez a megújuló energiaforrás részt vehetne az ország energiaellátásában és a zöld átálláshoz is elengedhetetlen.
Ennek ellenére a kormány 2016 óta „tiltja” ezt a termelési módot, de magyarázatot nem tud adni arra, hogy miért – jegyezte meg.
Ungár Péter kifejtette: egy törvény értelmében Magyarországon nem lehet település határától 12 kilométeren belül szélerőművet telepíteni, és nemigen van olyan pontja az országnak, amely megfelelne ennek.
Pedig számos kutatás érvel a szélenergia hasznosítása mellett – hangsúlyozta, egyik példaként pedig a finn Lut Egyetem tanulmányát hozta, amely szerint Magyarországon egy ideális zöld átállás során az energiamix 10-20 százalékát adhatná a szélenergia. Ennek ellenére az aránya jelenleg kevesebb, mint 1 százalék – jegyezte meg.
Ungár Péter szerint Palkovics László miniszter már „pedzegette” a szélenergia újbóli bevezetését, ám eddig nem adott választ az LMP ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!