LMP: megbukott a Fidesz-kormány válságkezelése

Hosszú idő után először csökkentek a reálbérek Magyarországon, vagyis „rosszabbul élünk, mint tavaly ilyenkor” – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, aki szerint ez azt jelenti, hogy megbukott a Fidesz-kormány válságkezelése.

A politikus kifejtette: míg a bruttó átlagbérek 3,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt, az infláció 5 százalékkal. Szerinte a helyzet „ennél is rosszabb”, hiszen a bruttó bérek szintjét egy egyszeri tétel, az egészségügyi dolgozóknak kifizetett 500 ezer forint is növelte.

Közölte: egy átlagos háztartás jövedelme nettó 197 ezer forint volt tavaly és több mint 1 millióan élnek minimálbérből. Bár az átlagkereset hivatalosan bruttó 436 ezer forint, a medián bér, aminél ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet, ennél jóval kevesebb, az átlagbért ugyanis szerinte „a NER-es elit extrajövedelmei húzzák fel”.

Az LMP zöld garancia programja szerint stabil jövedelememelkedésre van szüksége mindenkinek az egyszeri „adományok” helyett – mondta Kanász-Nagy Máté, sérelmezve, hogy a pedagógusbérek hosszú ideje alig változtak, a szociális vagy a kulturális dolgozók pedig teljesen kimaradtak a fizetésemelésből.

Az LMP az adórendszert is igazságosabbá tenné, bruttó 1 millió forintos bérig mindenki jól járna – mondta. Hozzátette, adómentessé tennék a minimálbért, és 500 ezer forintig csupán 12 százalékos kulccsal adóztatnák a jövedelmeket. Nem a munkajövedelmeket kell terhelni, nem a munkát kell büntetni – szögezte le.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!