LMP: módosítani kell a jegybanktörvényt

Sokkolónak tartja az LMP társelnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének állítását, miszerint a jegybanknak a jelenlegihez hasonlóan a következő években is több százmilliárdos veszteségei lesznek. Schmuck Erzsébet keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: módosítani kell a jegybanktörvényt, hogy amikor nyereséget termel a bank, azt fizesse be az állami költségvetésbe.

Bár az elmúlt két évben a jegybank valóban az államkasszába utalta nyereségét a Covid-járványra tekintettel, a korábbi években nem ezt tette, például 2014-ben sem, amikor rekord összegű, több mint 500 milliárd forintos nyereséget halmozott fel – közölte a politikus.

Erre nem is kötelezte semmi, hiszen a jegybanktörvény értelmében az MNB a többletet megtarthatja, hiányát viszont az állami költségvetés állja. Jelenleg is, amikor a büdzsé tavaly 5500 milliárd forintos hiánnyal zárt – mutatott rá Schmuck Erzsébet.

Az LMP ezért egy 2016-os javaslatához hasonlóan ismét a jegybanktörvény módosítását szorgalmazza. Arra köteleznék az MNB-t, hogy a nyeresége nagy részét fizesse be az államkasszába, valamint arra, hogy számolja fel az alapítványait. Azok tőkéjét szintén a költségvetésbe utalja, hogy az összeg fedezetet nyújthasson például az állami felsőoktatás fejlesztésére – mondta Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!