LMP: nem drágul a rezsi, ha nem épülnek meg az új blokkok

Nem drágulna a rezsi, ha nem épülne meg Paks II. – mondta pénteki online is követhető sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, aki szerint a beruházás a szankciós politika miatt nem tud megvalósulni.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban Finnország elállt egy a paksi bővítéshez hasonló körülmények között megvalósítandó orosz fejlesztésű atomerőműblokk felépítésétől, részben az ukrajnai háború miatti, Oroszországgal szembeni szankciós politika okán.

Ungár Péter úgy látja: ez a szankciós politika ugyanúgy érvényes a magyar Paks II. beruházásra, így a bővítés jelenlegi formájában nem tud megvalósulni. Hozzátette: a projektet egy olyan hatalom, egy olyan állam cégei építenék egy olyan finanszírozási rendszerben, amellyel szemben a jelenleg hivatalban lévő magyar miniszterelnök is szankciókat szavazott meg.

Szerinte hazudik a Fidesz akkor, amikor azt állítja, hogy a bővítés leállítása befolyásolná az energiaárakat, hiszen Paks II. nincs, nem termel áramot, így az árakat sem tudja befolyásolni.

MTI/LMP sajtó