LMP: nem szabad tovább halogatni a dugódíj bevezetését

Nem szabad tovább halogatni a fővárosi dugódíj bevezetését – mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

„Budapesten a dugódíjat azonnal be kell vezetni, lehetőleg már holnaptól” – szögezte le Kanász-Nagy Máté.

Szerinte Demszky Gábor szabad demokrata és Tarlós István (Fidesz-KDNP) egykori főpolgármesterekben és Karácsony Gergely (Párbeszéd) jelenlegi városvezetőben az a közös, hogy amikor megtehették volna, nem voltak elég bátrak a dugódíj bevezetéséhez, pedig szerinte meg lett volna rá a lehetőség.

Kijelentette: a fővárosban azonnal csökkenteni kell a forgalmat, ugyanis az autóktól nem lehet haladni.

Élhetőbbé kell tenni a belvárost, amely nem bír el ennyi autót. A díjnak fontos egészségügyi vonatkozása is van, jelenleg ugyanis évente kétezren halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt – tette hozzá.

Az LMP használatarányos díjat vezetne be, összegéről pedig csupán annyit árult el: akkora lenne, amennyinél megszűnnek a dugók, vagyis a modern technika alkalmazásával intelligens díjat alkalmaznának. Napközben például a Deák térnél feltehetően magas díjat kellene fizetni, de éjjel nem szednék az összeget. A befolyó forrásokat a közösségi és kerékpáros közlekedésre fordítanák.

Eddig bárhol bevezették a dugódíjat, azt egyből megszerették a helyiek. Az autósok is megkedvelték, hiszen megszünteti a torlódást a városokban – mondta Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!