LMP: Orbán utolsó költségvetése igazságtalan és pocsék

Orbán Viktor utolsó költségvetése igazságtalan és pocsék, mert nem foglalkozik a megélhetési válsággal – mondta az LMP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté felidézte: az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság alatt több tízezer vállalkozás szüntette be tevékenységét, százezrek veszítették el munkájukat, családok milliói kerültek teljes bizonytalanságba.
Hozzátette: erre nem reagál a héten beterjesztett költségvetés, nem adja vissza az elveszített bevételeket.
Nem jut pénz a bajba jutott kis- és középvállalkozások támogatására, az álláskeresési járadék időtartamának emelésére, szociális kiadásokra, a családi pótlék emelésére és a nyugdíjak érdemi emelésére sem, amelyeknek a reálértéke az infláció alatti emelés miatt romlani fog – sorolta, hozzátéve, hogy nagyon kevés pénz jut a költségvetésben az oktatásra is.
Hozzátette: az LMP-nek és az ellenzéki pártok szövetségének az a feladata, hogy felkészüljön a kormányzásra, és olyan programot alkosson, amely tartalmazza az új költségvetés irányvonalait. Szavai szerint két fő irányvonala van ennek a költségvetésnek, a megélhetés és az élhető környezet megteremtése.
A megélhetéssel kapcsolatban kiemelte a progresszív adórendszert, amely az alacsonyabb keresetűeknél hagy többletjövedelmet hagy. Szükségesnem nevezte a családi pótlék és a nyugdíj érdemi emelését, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) megélhetésének segítését többek között újrakezdési támogatással, rezsitámogatással és a bérleti díjak átvállalásával, valamint az álláskeresési járadék időtartamának visszaemelését 9 hónapra.
Az élhető környezet megteremtésébe tartozik a környezetvédelem visszaépítése és támogatása, a közlekedés zöld fejlesztése, a légszennyezettséget csökkentő beruházások, fejlesztések támogatása. Ide tartozik a gazdaság zöld újranyitása is – mondta, példaként említve a munkahelyteremtő energetikai beruházások támogatását, mint a panelházak és családi házak szigetelését végző kkv-k segítése.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!