LMP: Orbán Viktor kezdjen el komolyan foglalkozni a klímaváltozással!

 Az LMP azt várja a miniszterelnöktől, hogy kezdjen el komolyan foglalkozni a klímaváltozással, ellenkező esetben ugyanis még az ország élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet.

Schmuck Erzsébet társelnök keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs javaslatai csak morzsát jelentenek a gazdáknak, a javaslatok között nincs olyan, amely megállítaná a probléma súlyosbodását.
A politikus olyan klímatörvény elfogadását tartja szükségesnek, amely nemcsak látszatintézkedésekről szól, hanem valóban fékezni tudja a klímaváltozást. A jogszabálynak szerinte megfelelő célokat és határidőket kell tartalmaznia, az azok megvalósításához szükséges források hozzárendelésével.
Az LMP-nek konkrét javaslatai is vannak az alföldi aszályhelyzet kezelésére – mondta. Ezek között szerepel a talajvíz szintjének emelése, ehhez pedig a folyók szabályozásának felülvizsgálata.
Schmuck Erzsébet azt mondta: az Alföld kiszáradása a folyók, különösen a Tisza szabályozása után kezdődött, azóta ugyanis a vizek sokkal gyorsabban haladnak keresztül az országon, mára pedig több víz távozik tőlünk, mint amennyi érkezik.
Az LMP szerint agrár-erdészeti rendszereket is létre kell hozni a vízmegtartás érdekében, de a szántásos mezőgazdasággal is le kell számolni, és át kell állni egy olyan gazdálkodásra, amelynél például mulccsal borított a földfelszín.
Szerinte az agrártámogatásoknak is ezeket a célokat kell segíteniük.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!