Az LMP azt várja Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy támogassa az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezését, ezzel tegye lehetővé, hogy az emberek maguk dönthessenek arról, épüljön-e akkumulátorgyár a településükön – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet egy reprezentatív közvéleménykutatás eredményét ismertetve kijelentette: a magyar emberek többsége nem akarja, hogy Magyarország “akkumulátorgyarmattá” váljon, de még a fideszes szavazók 20 százaléka is, több százezrük ellenzi új gyárak építését.
Az akkumulátorgyárak ügye országos kérdés – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Az ügy az egész ország lakosságát foglalkoztatja, hiszen az emberek tudják, hogy ezek a gyárak igen veszélyes üzemek, hatalmas víz- és energiaigénnyel – tette hozzá.
Schmuck Erzsébet szerint a kormány érzékeli, hogy kisebbségbe került az ügyben, leszögezte ugyanakkor: az embereknek ettől még joguk van dönteni például arról, hogy akkumulátorgyártásra akarják-e használni az ország vízkincsét, vagy egészséges élelmiszer termelésére.
Szerinte ez a gyorsuló éghajlatváltozás közepette különösen fontos ügy. Megjegyezte: több éghajlatkutató például az M1-es autópályán történt tömegbalesetet is összefüggésbe hozta azzal, hogy a föld vízhiányos volt.

MTI/LMP