LMP: „őrületes mértékben” használja el a Föld erőforrásait az ember

Az LMP ismét benyújtja az Országgyűlés elé azt a határozati javaslatát, amely hosszabb élettartamú használati eszközöket eredményezne. A jelenlegi fogyasztási tempó ugyanis „őrületes mértékben” használja el a Föld erőforrásait – mondta az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté – Ungár Péter országgyűlési képviselővel közös – csütörtöki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, a fogyasztói kapitalizmus lényege, hogy az erőforrásokból hulladékot és szennyezést állít elő, mert végső soron minden fogyasztási cikk a szeméttelepen végzi.

Idén a „túllövés napja” július 29-ére esett, vagyis már nyáron elhasználtuk azt az erőforrásmennyiséget, amelyet a Föld egy év alatt meg tud újítani, így azóta adósságból élünk.

A Black Friday, vagyis a leárazások napja pedig arról szól, hogy még többet kell fogyasztani, ezért az szerinte „merénylet a bolygó ellen”. Az LMP ezért azt kéri, hogy ha valamikor, akkor ezen a napon senki se vásároljon, így járuljon hozzá a környezet megóvásához.

Ungár Péter azt mondta: a technikai fejlődés lehetővé tenné olyan eszközök gyártását, amelyek több évtizeden át használhatók. A nagyvállalatok azonban tervezett elavulást vezettek be a gyártási folyamatoknál, vagyis szándékosan úgy készítenek termékeket, hogy azokat két-három év múlva le kelljen selejtezni.

Az LMP képviselőcsoportja ezért ismét benyújtja azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely a tervezett elavulás kiküszöbölésére szolgál.

„Ezt már megtettük, de a Fidesz akkor a nagyvállalatok oldalára állt” – jegyezte meg a képviselő.

Hozzátette: javíthatna a folyamaton a szervízdíj áfájának csökkentése vagy a jótállási idő megnövelése. El lehetne érni, hogy a cégek akkor jussanak bevételhez Magyarországon, ha nem két-három éves használatra gyártják a termékeiket – mondta.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!