LMP: ötpontos zöld javaslatcsomag az energia- és klímaválság megoldására

Az LMP ötpontos zöld javaslatcsomagot dolgozott ki az energia- és klímaválság kezelésére – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke csütörtökön Budapesten.

A politikus online is követhető sajtótájékoztatóján kifejtette: javasolják minden, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltás és korlátozás feloldását. Ma Magyarországon nem lehet újonnan szélerőműveket üzembe állítani, ugyanakkor a szélenergiára szükség van – mutatott rá.

Második pontként említette szociális alapú épületszigetelési program elindítását. Olyan támogatási rendszerre van szükség, amely nem a leggazdagabbakat segíti, hanem azokat, akiknek átlagos vagy az alatti a jövedelemszintjük. Ezzel nagyban mérsékelhető lenne az ország energiaigénye és felhasználása – mondta.

Kanász-Nagy Máté olyan támogatási program elindítását nevezte meg a megújuló energiák telepítésére harmadik javaslatként, ami szintén segítséget nyújtana a rezsiköltségek csökkentéséhez.

Negyedikként a klímabérlet bevezetését sürgette; azt mondta, a kormány „ne vizsgálgassa, mérlegelje”, hanem vezesse be.

Ötödik pontként felszólította a kormányt a „soha el nem készülő Paks II beruházás” felmondására is, mivel értékelése szerint minden egyes forint, amit erre költenek, ablakon kidobott pénz.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott: a kormány előző napi bejelentése annak beismerése, hogy az elmúlt 12 évet teljesen elpazarolták. Nem az volt a kérdés, van-e vagy lesz-e energiaválság, hanem az, hogy mikor következik be. Szerinte erre fel lehetett volna készülni, és zöld politikai fordulattal, a megújuló energiákra való átállással el lehetett volna kerülni a káros következményeket is.

A kormány ugyanakkor továbbra is a szennyező, veszélyes, nehezen beszerezhető energiaforrások növelésétől várja a megoldást. Úgy viselkedik, mint az az autós, aki rájött, szembe megy a forgalommal az autópályán, de ennek ellenére nem visszafordul, lejön arról, hanem tövig nyomja a gázt. Olyan gazdasági rendszert tartanak fenn, amely folyamatosan egyre több energiát igényel, egyre nagyobb a káros anyag kibocsátás, ami fenntarthatatlan – hangoztatta. A kormány megoldása nem fogja mérsékelni az ország energiaigényét, és nem jelent zöld megoldást, továbbra is környezetszennyező, klímapusztító viszonyulást jelent a klíma- és energiaválsághoz – jelentette ki az ellenzéki politikus.

MTI/LMP Sajtó