LMP: súlyos vízválsággal nézünk szembe

Súlyos vízválsággal nézünk szembe – mondta a víz világnapja alkalmából, a Velencei-tó partján tartott online sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Évente több százmilliárd forintra lenne szükség a víziközmű karbantartására, a természetes vizek megtartása pedig gyökeresen új szemléletet igényel – a többi között erről is beszélt a politikus.
Sérelmezte, hogy az elhibázott vízgazdálkodás miatt sokkal több víz hagyja el az országot, mint amennyi befolyik, ezért kijelentette: Magyarország lecsapolása folyik.
Veszélyben vannak a felszíni és a felszín alatti vizek is: a tavak, a folyók, a vízbázisok – mondta. Hozzátette: eközben a kormány az akkumulátorgyárak Magyarországra hozatalával egy rendkívül vízigényes iparágat kíván megtelepíteni az országban.
A víziközmű rendszerében egyre több a meghibásodás, a hálózati veszteség pedig 25 százalékos, a karbantartásra még sincs elegendő pénz. Ugyanakkor több tízmilliárd forintot költ a kormány például a gödi vagy az iváncsai üzem vízellátására – sorolta a problémákat a politikus.
Keresztes László Lóránt cáfolta, hogy az akkumulátorgyárak vízellátását úgynevezett szürkevízből, vagyis nem tisztított vízből oldanák meg. Kijelentette: hazudik a kormányzat, amikor ezt állítja.

MTI/LMP

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!