LMP: szégyenteljes a zöld kiadások alacsony mértéke

Szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak tartja az LMP társelnöke, hogy jövőre összegszerűen is kevesebbet fordít majd a kormány zöld kiadásokra, mint 2012-ben tette.

Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján ismertette: a 2022-es büdzsében a célra 335 milliárd forint szerepel, míg a tíz évvel korábbiban még 373 milliárd forint volt.
Szerinte ez a bizonyíték arra, hogy a Fidesz csak azért festi magát szavakban zöldre, hogy minél több európai uniós forrást tudjon „lenyúlni”.
A kormány a jövő évi költségvetésben is az atomenergiát favorizálja a megújuló energia támogatása helyett, szórja a milliárdokat az autó-motorsport támogatására, miközben csökkenti a nemzeti parkok állami forrásait – mondta. Az nem az emberek jóllétéről, hanem a természet betonba öntéséről szól, kevesek további gazdagodásáról – jelentette ki.
De mi lesz a klímaváltozás okozta rendkívüli helyzetekkel? – tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Schmuck Erzsébet. Mi lesz a légszennyezettség csökkentésével, az alkalmazkodó mezőgazdaság megteremtésével, az élelmiszerbiztonsággal, a fenntartható tájgazdálkodással? – sorolta. Hogyan lesznek élhetők a szennyezett települések? Mi lesz a felhagyott ipari területek kármentesítésével, az épületek azbesztmentesítésével?
Kijelentette: az LMP ezen célok mentén nyújtja be módosító javaslatait, de nincsenek illúzióik, azokat a fideszes többség szerintük nem fogja támogatni. Hangsúlyozta: azokat az új kormány tagjaként valósítják majd meg, amikor fenntartható pályára állítják az országot.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!