LMP: szigorúbb európai klímacélokra van szükség a katasztrófa elkerüléséhez

Az LMP szerint nem az európai klímacélok szigorítása az abszurd, hanem az, hogy a Fidesz gátolja a klímaváltozással szembeni hatékony fellépést itthon és Európában is. Magyarország zöld pártja szerint 2030-ra a 65%-os CO2 csökkentést, 2040-re pedig a klímasemlegességet is meg kell valósítania Európának a már zajló klímakatasztrófa megfékezése érdekében.

Az LMP örömmel veszi, hogy Európa országainak többsége kezdi felismerni, hogy a jelenlegi közösen érvényben lévő klímacélok elégtelenek. Az IPCC
(Intergovernmental Panel on Climate Change, Éghajlatváltozási Kormányközi Testület)  jelentése szerint már csak tíz évünk maradt arra, hogy másfél Celsius-fok alatt tartsuk a felmelegedést, ami még mindig csak enyhíti, de nem szünteti meg a veszélyt. A sikeres klímavédelemhez a minimum, hogy az országok 2030-ra 65%-os CO2 csökkentést, 2040-re pedig a klímasemlegesség elérését tűzzék ki célul. Magyarországnak jó példával kell az élen járnia, ezért az LMP törvénymódosító javaslatot nyújt be, hogy e szigorúbb célkitűzéseket országunk vállalja és garantálja. Sajnálatos, hogy a miniszterelnök még mindig nem érti, hogy az ökológiai katasztrófa nyomán a COVID-nál sokkal súlyosabb válságok fognak fellépni.

Az LMP és az Európai Zöldek álláspontja szerint, ami teljesen összhangban van civil szervezetek, klímatudósok véleményével, a szigorúbb klímacélok nélkül nincs esély az ökológiai katasztrófa megfékezésére, és a nyomában járó társadalmi és gazdasági összeomlás elkerülésére.

Schmuck Erzsébet

az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!