LMP: több mint kétezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke vasárnap, online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a közigazgatási állásokat kínáló honlapon mintegy 1500 pedagógust keresnek, ezen felül az intézmények további százas nagyságrenden alkalmaznának pedagógusokat, mintegy százötvenen pedig letétbe helyezték a felmondásukat, miután „a kormány gyakorlatilag megtiltotta a sztrájkot az oktatási rendszerben”.

Ha ez így marad, akkor kiüresedik a pedagóguspálya és nem lesz szakember, aki a gyerekekkel foglalkozna – hangsúlyozta Kanász-Nagy Máté, aki e helyzet legfőbb okának a tarthatatlan bérhelyzetet nevezte. Mint hozzátette, az Európai Unióban talán csak a bolgár kezdő pedagógusbérek alacsonyabbak a magyarnál.

Az LMP ezért azonnali 10 százalékos béremelést, valamint azon felül további 50 százalékos emelést sürget – mondta Kanász-Nagy Máté. Kijelentette: a pedagógusbéreket hozzá kell kötni a minimálbérhez, csökkenteni kell a munkaterheket, és vissza kell adni a sztrájkjogot a pedagógusoknak. Az ellenzéki politikus szerint mindez annak a kezdő lépése, hogy a fiatal tanárok a pályán maradjanak.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!