LMP: választási költségvetés készült

Nem az újraindítás költségvetése lesz a 2022-es büdzsé az LMP frakcióvezetője szerint, aki csütörtöki online sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy választási költségvetést készített a kormányoldal.

Keresztes László Lóránt kijelentette: a kabinet nem vette figyelembe a járvány okozta gazdasági válságot, és továbbra sincs tekintettel a leszakadó térségek problémáira. „Hazudtak az egyetemek kiszervezése során, nem érkeznek meg az ígért uniós források, de az állami költségvetésből sem pótolják azokat” – mondta.
A benyújtott javaslat az LMP politikusa szerint csupán a fideszes holdudvar gazdagodását szolgálja, célja a hatalom bebetonozása, de a szükséges társadalmi, gazdasági vagy zöldfordulatot nem hozza el.
A büdzsé ugyanakkor szerinte cserbenhagyja a legnehezebb helyzetben lévőket, nem nő például az álláskeresési támogatás folyósítási ideje. Az értelmetlen óriásberuházásokról ugyanakkor nem mond le a kormány, és egyre nő az ország kiszolgáltatottsága Kínának – sérelmezte.
Eközben nem emelkednek a környezetvédelem forrásai, és folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése is – fogalmazott. A kabinet ugyanakkor továbbra sem veszi elég komolyan az alapvető közszolgáltatások fenntartásának kihívásait. Megjegyezte: középtávon mintegy 1500-3000 milliárd forint hiányzik például a vízi infrastruktúra karbantartásából.
Hiányolta a vidéki közlekedés fejlesztésére szánt forrásokat is.
Az LMP szerint ezzel szemben a gazdaság „zöld újraindítására” van szükség: energiahatékonysági programokra, a közösségi közlekedés fejlesztésére, a légszennyezettség csökkentésére kellene költeni. Emellett a közművek fejlesztése is jelentős összeget igényel – mondta.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!