LMP: vissza kell adni a felsőoktatásnak az elvont forrásokat!

A felsőoktatástól elvont forrásokat vissza kell adni az intézményeknek – ezzel a céllal nyújtott be módosító javaslatokat az LMP a jövő évi költségvetési javaslathoz.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy mindössze 119 milliárd forintnyi fejlesztési támogatáshoz jut a felsőoktatás az uniós helyreállítási alapból, a korábban ígért 1500 milliárd forint helyett.
Kijelentette: a forrás volt a legfontosabb érv az egyetemek modellváltása mellett. Az uniótól várt forrás kiesését jövőre sem pótolja a kormány, sőt a politikus szerint brutális megszorításra számíthatnak az egyetemek.
A 2022-es büdzsében az egyetemeknek ígért kétszer 15 százalékos béremelés fedezete sem látható – sorolta. Eközben a Fudan Egyetemre dupláját költi a kormány annak, amit a tejes magyar felsőoktatának ad. Mára pedig az is kiderült, hogy a kínai egyetemen tízszer annyit kereshet majd egy oktató, mint amennyit a hazaiakon – jegyezte meg.
„Nem engedhetjük meg, hogy a kormány ezt véghez vigye” – szögezte le, hozzátéve: mindezek miatt már óriási a felháborodás a felsőoktatásban.
Megismételte: egy kormányváltás után az egyik legfontosabb feladat az egyetemi autonómia visszaállítása lesz.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!