Az egyetemek autonómiájának visszaállítását ígéri az LMP frakcióvezetője az ellenzéki pártok választási győzelme esetére.

Keresztes László Lóránt csütörtöki online sajtótájékoztatóján válságosnak nevezte a magyar felsőoktatás helyzetét, és az elmúlt ciklus egyik “leggyalázatosabb” intézkedéseként értékelte a felsőoktatási modellváltást, mondván, azzal a kormány a “teljes magyar felsőoktatást kiszervezte és politikai irányítás alá helyezte”.
Szerinte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyomásgyakorlással próbálta rávenni az egyetemek vezetőit a modellváltásra, és ez tetten érhető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem esetében, amely az elmúlt évben mindössze 2,7 milliárd, az egyetem méretét, súlyát és a hallgatói létszámát tekintve irreálisan alacsony fejlesztési forrást kapott.
Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott: a modellváltás az egyetemi autonómia semmibevétele, hiszen az egyetemek életét és jövőjét befolyásoló legfontosabb döntések a “fideszes pártkatonákkal feltöltött alapítványok kuratóriumának kezébe kerültek”.
A frakcióvezető szerint a felsőoktatás válságos helyzetéből a kormányváltás a kivezető út. Az ellenzéki politikus felszólította Palkovics Lászlót, hogy fejezze be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem “zsarolását”. Kifogásolta, hogy a szerinte érintett kormánytagok nem szólaltak meg például Völner Pál volt igazságügyi államtitkár rokonának “elcsalt” egyetemi vizsgája ügyében.