LMP: zöld, válságálló munkahelyekre van szükség

Az LMP társelnöke szerint válság ellen zöld, válságálló munkahelyekre van szükség.

Kanász-Nagy Máté a szombati budapesti, a Facebook-oldalán is közvetített sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában azt mondta, hamarosan harc lesz a munkahelyekért, mindenkinek örülnie kell, akinek van állása, még akkor is, ha alacsony a keresete.

Ezt a kormányfő olyan tizenkét éves gazdaságpolitika után jelentette ki, amely egyértelműen a nyugati nagytőkére, a multinacionális vállalatokra és a szénhidrogénfüggésre alapozott – hangoztatta a társelnök. Úgy vélekedett: bőven előre lehetett látni, hogy ha ennyire kiszolgáltatnak egy országot, akkor válság esetén veszélybe kerülnek a munkahelyek.

Ugyanakkor Orbán Viktornak ebben a helyzetben nem sajnálkoznia kellene, hanem cselekednie, mert van erre módja – mondta Kanász-Nagy Máté.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy zöldfordulat legyen a magyar gazdaságban, válságálló munkahelyeket kellene létrehozni. Úgy vélekedett: erre még a jelen helyzetben is lenne fedezet.

Elsősorban épületenergetikai beruházásokra gondolnak – közölte az ellenzéki politikus. Olyan országos szigetelési programot kellene indítani, amely biztosítja éves szinten százezer lakóingatlan korszerűsítését. Ezzel csökkenteni lehetne az energiafelhasználást, valamint évente több tízezer munkahely születne a kis- és középvállalkozásokban – hangoztatta.

A mostani válság kezelésére nyilvánvalóan többletbevételre van szükség. Ennek beszedésére bőven nyílik mód, de nem a kisadózókhoz kellene nyúlni, hanem a multinacionális vállalatokhoz, amelyek az elmúlt időszakban a krízisek ellenére is hatalmas profitra tettek szert – jelentette ki.

Kanász-Nagy Máté szerint lehetne emelni a társasági adót, ezzel biztosítva forrást a válság kezelésére.

Az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy a közalkalmazottakat külön meg kell védeni, ők ugyanis reálértéken egyhavi bérüket elveszítették az infláció miatt.

Megjegyezte: ha a miniszterelnök arról nyilatkozik, hogy sok munkahely meg fog szűnni, akkor fel kell készíteni a szociális rendszert erre a válsághelyzetre. Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát vissza kell emelni kilenc hónapra – vélekedett Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!