Ma még cselekedhetünk, holnap már késő!

Az IPCC legutolsó jelentése szerint Földünk vészesen közeledik a 3 fokos felmelegedés felé, mely a civilizációnk teljes összeomlásával fenyeget. Sajnos az elmúlt időszakban a szörnyű ukrajnai háború árnyékában szinte észrevétlen maradt a tudósok jajszava, mellyel az egyre közeledő ökológiai összeomlásra figyelmeztetnek.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében a szörnyű humanitárius katasztrófa mellett egy másik krízis is kibontakozóban van. Az iparosodott, olajipari telepek és nukleáris létesítmények támadása hatalmas lég-, talaj- és vízszennyezéssel jár, ami nemcsak az élővilágnak okoz beláthatatlan károkat, de az emberek életét is fenyegeti. Az európai országok kiemelt feladata az, köztük Magyarországé, hogy az ukrán nép a környezeti katasztrófa kezeléséhez is megkapjon minden szükséges támogatást.

Friss kutatás szerint a magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem lenne szabad más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk. A magyarok elsöprő többsége, a megkérdezettek 80 százaléka támogatja a megújuló energiaforrásokra való áttérést és ugyanígy fontosnak tartják az energiahatékonysági programok kiterjesztését is.

Az LMP továbbra is kiáll azért, hogy a megújuló energiaforrásokra való áttérés mellett kiemelt programmá váljon a lakóépületek szigetelése, energetikai korszerűsítése. Mert ez az egyedüli út a rezsicsökkentés megtartására.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!