Madarak és fák napja

A Madarak és fák napján fontos emlékeztetni magunkat, hogy jelenlegi életmódunkkal, az országaink fenntarthatatlan neoliberális gazdaságpolitikájával gyorsuló ütemben éljük fel saját környezetünket. Közel vagyunk ahhoz a fordulóponthoz, ami után a klímaváltozás már nem visszafordítható, és az ökoszisztéma gyors összeomlását vonja maga után. Az a civilizáció, amit otthonunkért ismerünk, megszűnik. A nagyüzemi mezőgazdaság, a tömeges vegyszerhasználat, a zöld területeink elpusztítása, az élővizeink elszennyezése, partjainak lebetonozása, tovább gyorsítja a klímaváltozás miatti pusztító folyamatot. Van még cselekvési lehetőségünk, de ha most nem lépünk, gyermekeinkre élhetetlen környezetet hagyunk hátra. Sajnos a Fidesz-kormány élen jár a környezetünk elpusztításában, pedig lehetne hazánk Európa zöld mintaországa is. Orbán Viktor e helyett az orosz fosszilis- és atomenergiához köti hazánkat, kiszolgálja a környezetpusztító nagyvállalatok rövid távú gazdasági érdekeit, tönkreteszi hazánk természeti örökségét.

Az LMP megalakulása óta küzd a Kárpát-medence biológiai sokféleségének megőrzéséért. Úttörőként a magyar országgyűlésben, számos javaslatot nyújtottunk be ennek érdekében az elmúlt évtizedben. A környezetpusztító szabadkereskedelmi egyezmények elutasítása, a GMO-mentesség, a gyilkos növényvédő vegyszerek betiltása, a zöldterület-beépítési moratórium, a nagytavaink védelme, az atomenergia kivezetése, a vegyszermentes, helyi léptékű mezőgazdaság megerősítése, vagy a tájbarát vízgazdálkodási rendszer kialakítása, mind olyan javaslatok voltak részünkről, melyek garantálhatnák a Kárpát-medence csodálatos ökoszisztémájának megőrzését.

Van hatékony politika és társadalmi válasz a klímaváltozás megfékezésére, és a minket körülvevő állatvilág és növényvilág megvédésére. A XXI. század ökológiai válságára az ökopolitika adja az egyetlen valódi megoldást, mert a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz!

LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!