A magyar kormány életeket is feláldozna a hatalomért az uniós vétóval

Történelmi bűnnek tartja az LMP társelnöke, hogy a magyar és a lengyel kormány megvétózta az uniós költségvetést és helyreállítási alapot. Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé túszul ejtésével a magyar kormány életeket is hajlandó feláldozni a hatalomért.

Bár a lengyel és a magyar kormány teljes hozzáférést kíván az uniós finanszírozáshoz, el akarja kerülni a jogállamiság megsértésének ellenőrzését. Ezen kormányok ellentmondanak az uniós szerződéseknek, és önző módon ártanak a családoknak, a vállalkozásoknak és az állampolgároknak egész Európában, így Magyarországon is.

Ezért az LMP azt követeli, hogy a kormány ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, és ha az Orbán-kormány komolyan gondolja, hogy ezen a téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjen a jogállamiság vizsgálatától.

A Fidesz szerint az a jogállamiság, amikor a kormánypárt megmondja, hogy kinek mihez van joga. Az a jogállamiság, amikor minden fontos pozíciót elfoglalnak, amikor a saját embereiket ültetik a vezető pozíciókba, amikor a válság közepette alaptörvényt módosítanak és egy miniszter kezébe adják a döntést, hogy ki fogadhat örökbe gyereket és ki nem.

A Fidesz jogállamisága szerint sajtószabadság van Magyarországon, és minden rendben van, ami a 120 milliárd forintból működő közmédiában történik. És az is rendben van, ahogyan a közmédia az ellenzéket gyalázza.

120 milliárdot költünk csak a közmédiára, és még sokkal többet az udvari sajtó fenntartására – a mi adó befizetéseinkből– de nem jut 45 milliárd forint a szociális dolgozóknak.

A miniszterelnök korábban azt mondta, állig felfegyverkezetten várjuk a járvány második hullámát – ebből annyi valósult meg, hogy az utcákon állig felfegyverzett katonákat látunk.

A válság kellős közepén nem változtat a kormány a munkahelykeresési támogatáson, a százezrek számára az éhenhaláshoz sem elegendő nyugdíjakon, de az alaptörvényben szentesíti, hogy a közpénzt alapítványokon keresztül ki lehet szivattyúzni.

A vétó történelmi bűn, ami helyrehozhatatlan károkat okozhat a magyar embereknek is. Ezért az LMP a leghatározottabban követeli, hogy a kormány, ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit.

A jogállamiság egyetemes érték! Ha az Orbán-kormány komolyan gondolja, hogy ezen a téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjen a jogállamiság vizsgálatától.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!