A magyar kormány ne támogassa az EU- Mercosur egyezmény elfogadását

A magyar külgazdasági miniszter a közelmúltban azt nyilatkozta, fel kell gyorsítani az Európai Uniós szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Az LMP arra kéri a magyar Európai Parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a megállapodás tervezetet.

Nem szabad megerősíteni egyetlen olyan megállapodást sem, amely veszélyt jelent a környezetre. Az EU – Mercosur megállapodás jelen tartalmában egyenértékű azzal, hogy az EU lemond az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek még a látszatáról is.

Ez a megállapodás nagymértékben hozzájárul az erdőirtáshoz, az egészségtelen élelmiszerek globális kereskedelméhez, az állatok szenvedéséhez és a latin-amerikai és európai mezőgazdasági termelők eltűnéséhez. Az európai gazdáknak egy intenzív mezőgazdasági modellel kell versenyezniük a Mercosur országokban, ahol számos, az EU-ban tiltott növényvédő szer engedélyezett.

A Mercosur-megállapodás aláássa az európai Zöld Megállapodást és a Párizsi Megállapodás éghajlat-változási kötelezettségvállalásait, és nem tartalmaz szankcionálható rendelkezéseket a klímavédelemmel és az emberi jogokkal kapcsolatban. A megállapodás figyelmen kívül hagyja a közegészségügyi célokat, aláásva a megfizethető gyógyszerekhez való hozzáférést és súlyosbítva a kereskedelem egészségre gyakorolt káros hatásait.

A magyar kormánynak és a magyar uniós képviselőknek nemet kell mondani erre a káros egyezményre!

Kendernay János,
az LMP Európa-ügyi szakszóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!