A magyar kormány semmibe veszi a tudományos konszenzust az orvosi kannabiszról

A kormány érthetetlen okokból leszavazta az ENSZ szakbizottságában a kannabisz átsorolását a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek közé. Azonnali magyarázatot várok Kásler Miklóstól, hogy mi indokolta a magyar szavazási magatartást.

2020. december 2-án az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága döntött a kannabisz és kannabiszgyanta újrabesorolásáról. A döntés értelmében – figyelembe véve a növény a tudomány által széles körben igazolt terápiás hatásait – a kannabisz és a kannabiszgyanta a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek közé került átsorolásra. A Bizottságban szavazati joggal rendelkező Magyarország – egyedül a Kábítószerügyi Bizottság európai uniós tagállamai közül – nem támogatta a javaslatot.

Ijesztő, hogy a magyar kormány ideológiai megfontolások miatt továbbra sem hajlandó elismerni a kannabisz terápiás hatásairól rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat és ezért magyar betegek tízezreitől veszi el a gyógyulás lehetőségét. A tegnapi napon ezért írásbeli kérdéssel fordultam Kásler Miklóshoz, hogy megtudjam, mi indokolta a magyar szavazatot és meddig kell még várniuk a magyar betegeknek, hogy a kormány végre engedélyezze a kannabiszból nyert hatóanyagok orvosi felhasználását?

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!