A Magyar Szórvány Napja nem csak emlékezés, hanem teendők sokasága

A Magyar Szórvány Napján fontos emlékeztetni mindenkit arra, hogy a szórványban élő, magyar nyelvű őshonos kisebbség a legtöbb helyen a többségi nemzetekhez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, és a leépült intézményrendszerrel folyamatos asszimilációnak, elvándorlásnak van kitéve. Szenteljünk nagyobb figyelmet a szórványban élőkre, főként most, egy világjárvány időszakában! Közel egymillió ember él szórványban a Kárpát-medencében, ők vannak leginkább elzárva attól, hogy anyanyelvükön jussanak információhoz a járványkezelés, védekezés kapcsán.

Kötelességünk tenni az elnéptelenedés ellen, az asszimiláció ellen, hogy megőrizzük a nagyszülőknek és a nemzetnek az unokákat a szülőföldön.

Ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja minden szórványt érintő kezdeményezést támogat, legyen az állami, civil vagy egyházi.

Kiemelt feladatunk, hogy határozottan kiálljunk a szórványmagyarság nyelvhasználati jogaiért, és tegyünk meg mindent azért, hogy a kisebbségben élő magyarok is meg tudják őrizni kultúrájukat és önazonosságukat.

Dr. Keresztes László Lóránt,
az LMP frakcióvezetője

Ungár Péter,
országgyűlési képviselő

2020-11-15T13:43:12+00:00 2020. 11. 15.|Aktualitások, Keresztes L. Lóránt|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds