Magyar vállalkozásokra kell költeni az akkugyárak idecsábítására szánt pénzt

Az LMP szerint a magyar mikro- és kisvállalkozások működését és fejlődését kell segíteni abból a 262 milliárd forintból, amelyet a kormány két év alatt szán a multinacionális akkumulátorgyárak Magyarországra csábítására.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a hazai mikro- és kisvállalkozásokat (kkv) a kormány a világjárvány, az energiaválság és a magas infláció mellett is cserben hagyta, ahogy teszi azt jelenleg is az összeomló vásárlóerő ellenére.

A multikat azonban a kabinet szerinte „agyontámogatja”. Csak a debreceni CATL akkumulátorgyár 320 milliárd forintnyi közpénzt kap – jelentette ki. A kkv-knak azonban ennek csak a töredéke jut: idén júniusban büszkén jelentették be, hogy már 20 milliárd forintot fizettek ki a Széchenyi Kártya Program keretében – jegyezte meg.

Az LMP szerint a hazai alapanyagokból, hazai piacra termelő cégeknek mindenkor prioritást kell élvezniük. A magyar gazdaságot ugyanis ezek teszik ellenállóvá a világgazdaság viharaival szemben.

„Energiafüggetlenség, élelmiszer-önellátás, függetlenség a szakadozó globális ellátási láncoktól. Ez kellene, legyen az út” – fogalmazott Gál József.

A neoliberális szemléletű kormány azonban csak a külföldi vendégmunkásokat foglalkoztató, a vizünket, termőföldünket és energiánkat elhasználó külföldi gyárak fontosak, a 16 százalékos reálbérzuhanást elszenvedő kkv-szektor egyáltalán nem fontos – jelentette ki.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!