Magyarország Európa-bajnok a megújuló energia akadályozásában

Az Eclareon nevű tanácsadó szervezet elemzése szerint az Európai Unión belül Magyarországon van a legtöbb akadályozó tényező a megújuló energiaforrások gyors terjedésének útjában. Hazánk nem csak az összességében, de az öt vizsgált terület közül háromban (politikai és gazdasági keretrendszer, adminisztratív folyamatok, hálózati szabályozás és infrastruktúra) is a legrosszabb értékelést kapta.

A lesújtó kép mögött az Orbán-kormány elhibázott energiapolitikája áll. Paks 2 kiszorítja a megújuló energiát, ezért nem volt igazán cél a szektor fejlesztése, leszámítva az utóbbi években nagyrészt NER-közeli cégek által megvalósított zöldmezős napelemparkokat. A szélenergiát gyakorlatilag betiltották, és a biogáz vagy a geotermikus energia terén sincs fejlődés. A hálózatot nem fejlesztették olyan módon, hogy nagy mennyiségű megújuló energiát be tudjon fogadni. Akadályt jelent a szakemberhiány és a képzés elégtelensége is.

Az orosz-ukrán háború különösen időszerűvé tette az orosz energiafüggőség csökkentését. A megújuló energiaforrások hazai, biztonságos és környezetbarát ellátását nyújtanak, ezért a kormányváltás után lebontjuk a megújuló energia elé gördített akadályokat: leállítjuk Paks 2-t, lehetővé tesszük új szélerőművek telepítését, fejlesztjük a hálózatot és csökkentjük az adminisztrációt. Paks 2 és az orosz energiafüggőség a múlt, a megújuló energiaforrásoké a jövő!

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!