Magyarország mondjon nemet az új GMO technológiákra is!

Legyen közös nemzeti minimum, hogy Magyarország elutasítja az új GMO technológiákat is – mondta Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere vasárnap, online is közvetített sajtótájékoztatóján; közlése szerint pártja e témában ismét benyújtja határozati javaslatát az Országgyűlés elé.

Az ellenzéki politikus felidézte: az Európai Bizottság egyik júliusi jogszabály-tervezete szerint kivonnák a jelenlegi szigorú, környezeti és egészségügyi engedélyeztetési eljárásokat tartalmazó GMO-szabályozás hatálya alól az új géntechnológiákat.
A javaslatban az európai agrár- és vegyipari multik érdekei tükröződnek vissza – mutatott rá.
Tetlák Örs felhívta a figyelmet arra, hogy a megengedő szabályozás elfogadása esetén a nagy multicégek kezébe kerülne a vetőmagok feletti ellenőrzés, amely hátrányos a termelőkre és a fogyasztókra, csökkenti a szabad választás lehetőségét.
Magyarország jelentős vetőmagexportőrként, komoly növénynemesítő hagyományokkal rendelkező országként továbbra is a GMO-mentességben érdekelt – húzta alá.
Közlése szerint a kormánytöbbség korábban nem támogatta, hogy a parlament elé kerüljön az LMP azon javaslata, „amely kimondta volna, hogy Magyarország kifejezetten nem támogatja az új GMO-k kivonását a hatályos szabályozás alól”.
Az LMP szerint álláspontjuk elfogadása közös nemzeti ügy: azzal egyértelmű üzenetet küldhet Magyarország az európai döntéshozóknak, hogy élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-önrendelkezési kérdésekben nem ismerünk kompromisszumot – hangoztatta az ellenzéki politikus.

MTI /  LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!