Magyarország ne legyen akkumulátorgyarmat!

Magyarország nem lehet akkumulátorgyarmat, a kormány azonnal hagyja abba ezt az „őrületet”! – jelentette ki Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke budapesti online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Schmuck Erzsébet szerint a kormánytöbbség 2021-ben olyan klímatörvényt fogadott el, ami semmire se jó, az abban szereplő célszámokkal nem lehet 2050-re elérni a klímasemlegességet.

Az elkövetkező időszakban egyre szeszélyesebb lesz az időjárás, egyre súlyosabb környezeti hatásokkal fog járni az éghajlat változása. Az élhető környezet megőrzéséhez alkalmazkodásra van szükség, amihez pedig a vízkincs, termőföld megóvása, élelmiszerbiztonság és a fosszilis energiáról megújulóra áttérés szükséges – mutatott rá az ellenzéki politikus.
A kormány eközben féligazságokat terjeszt az akkumulátorgyártás igazolása érdekében – jegyezte meg.

A jelenleg Magyarországon működő akkumulátorgyárak már bőven kielégítik a hazai igényeket, az újabb gyártókapacitások már exportra fognak termelni. Az e-mobilitást támogatva más országok levegőminőségét javítják majd, miközben itthon komoly problémát okoznak. Az e-mobilitás, az elektromos autók legszennyezőbb része ugyanis éppen az akkumulátorok előállítása, mert ennek óriási a víz, energia és terület igénye. Ezekre az erőforrásokra azonban Magyarországnak már nem az exportra termelő akkumulátorgyártásban, sokkal inkább a mezőgazdaságban, élelmiszertermelésben lenne szüksége. A kormány céljai érdekében három fosszilis energiával működő erőművet akar építeni, ami tovább növeli a szén-dioxid-kibocsátást – fejtette ki a zöldpárt szakpolitikusa.

Schmuck Erzsébet azt kérte: a kormány ne terjesszen olyan féligazságokat, hogy Magyarország azért lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom, hogy az e-mobilitással csökkenteni tudja a szén-dioxid-kibocsátást. A kormány „hagyja abba ezt az őrületet!” Inkább végeztessen környezeti vizsgálatot a nemzeti akkumulátorgyártási stratégiához és bocsássa társadalmi vitára a kérdést. A kormány azonban éppen az ellenkező irányba halad és súlyos károkat okoz. Magyarország így nem „akkumulátor-nagyhatalom”, hanem „akkumulátorgyarmat” lesz – figyelmeztetett Schmuck Erzsébet.

MTI/LMP Sajtó