Magyarország nem klímabajnok: reagálás a miniszterelnök nyilatkozatára

A miniszterelnök klímaváltozással kapcsolatos szavai csúsztatások és hazugságok elegye volt. Magyarország nem klímabajnok. Nem klímabajnok az az ország, amelynek kormánya megvétózta néhány hónappal ezelőtt az uniós klímatervet, ahol nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, ahol megadóztatják a szél és a naperőműveket, vagy ahol a külügyminiszter kijelenti, hogy a német ipar érdeke fontosabb, mint a fenntarthatóság.

Senki nem akarja a felzárkózó államokkal megfizettetni az átállás költségeit. Az állítás pont fordítva igaz: ha nem teszünk semmit, akkor a klímaváltozás hatási a kevésbé tehetős államokat fogja sokkal érzékenyebben érinteni, mind globálisan, mind az Unió szintjén. A magyar embereknek kell majd szembenéznie az elszabaduló élelmiszerárakkal, a dráguló energiával vagy akár az egymást követő természeti katasztrófákkal.

A klímaváltozás elleni harcba fektetni ma a legjobb befektetés Európában és Magyarországon is: nem stadionokat kellene építeni, hanem le kellene szigetelni az országot. Nem űrprogramot kéne indítani, hanem elektromos buszokat kéne vásárolni. Nem a Várba költözés a jó befektetés, hanem a közösségi közlekedés fejlesztése. Nem autógyárakat kellene kitömni adókedvezménnyel, hanem a zöldiparba kellene fektetni, mert a következő tíz évet ez fogja meghatározni.

Nem igaz az sem, hogy a karbonsemlegesség csak atomenergiával érhető el: a kormány azért ragaszkodik a bukott paksi projekthez, mert az orosz fél egybe utalja a pénzt, így könnyebb ellopni, míg a megújulókra való átállás csak decentralizált rendszer esetén lehetséges. A magyar kormánynak sajnos nem energiastratégiája van, hanem korrupciós stratégiája, és ehhez igazítja az energiarendszert.

Az LMP szerint nincs időnk megvárni, amíg a Fidesz is felismeri, hogy nincs más út, mint a klímaváltozás elleni harc. Nincs időnk megvárni míg Orbán Viktor is megérkezik a kilencvenes évekből a jelenbe. Saját kezünkbe kell venni a sorsunkat, mert a mi jövőnkről van szó. Az LMP ezért kezdeményezett zöld népszavazást, hogy közvetlenül, kormányokon átívelően ki tudjuk mondani, hogy nincs fontosabb feladatunk, mint a saját, és gyerekeink és unokáink jövőjének megvédése.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!