Magyarország nem klímabajnok

Az LMP azt üzeni a miniszterelnöknek, hogy Magyarország nem klímabajnok – mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnöke szigorúbb klímacélok kitűzését szorgalmazva.

Schmuck Erzsébet Orbán Viktor hétfői, parlamenti felszólalására reagálva kijelentette: „ez nem focimeccs, ahol vannak győztesek és bajnokok. Ez már a bőrünkre megy”. A kérdés, hogy mekkora lesz a veszteség, és hogyan lehet kezelni a károkat – tette hozzá.
Schmuck Erzsébet vitatta a kormányfő azon kijelentését is, hogy az ország előrehaladt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. 1990 és 2013 között ugyan valóban csökkent az érték, de 2014-től 2021-ig 5 százalékkal emelkedett. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul további növekedés várható, miután a kabinet az akkumulátorgyárak energiaszükségletének kiszolgálása miatt három gázerőmű üzembe helyezését tervezi.
Az LMP szigorúbb klímacélok megvalósítását szorgalmazza, mert nem tartja elégségesnek 2030-ra a 40 százalékos mérséklést az 1990-ben mérthez képest. Schmuck Erzsébet kijelentette: 65 százalékos csökkenést kell elérni, és előre kell lépni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is.
Bírálta azt is, hogy a megújuló energiák részarányát Magyarország ekkorra csupán 21 százalékra növelné.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!