Matolcsy Györgynek ebben igaza van: nem éri meg akkugyarmatnak lenni

Nyilvánvaló a törés a Fideszen/NER-en belül. Amíg Szijjártó Péter annak örül rendkívüli módon, hogy Magyarország a világ 15. legnyitottabb gazdasága, és hetente jelent be új akkumulátor-üzemeket, Matolcsy György jegybankelnök szerint az akkumulátorgyártásra, sőt a túlzott tőkebeáramlásra való hagyatkozás csapda. Az LMP szerint utóbbinak van igaza: nem szabad akkugyarmattá válnunk, mert azt nem csak a környezetünk, vízkincsünk és energiarendszerünk sínyli meg, hanem a gazdaságunk is.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke ma a Parlamentben nyilvánvalóvá tette, hogy rossznak tartja azt a gazdaságpolitikát, amit a „kormány, azaz Orbán Viktor” 2019 óta folytat. Szavai szerint rossz az a gazdaságpolitika, és nem vezet felzárkózáshoz, ami csak a külső tényezők bevonását, a külföldi tőkebeáramlást erőlteti.

Az LMP szerint ez a neoliberális politika sokkal régebb óta rombolja a magyar gazdaság kilátásait: Matolcsy maga is említi, hogy 2010-ben a – hazai erőforrásokra alapozó – 2000 MW megújuló energiát célzó tervét vetette el a „kormány”. Tegyük hozzá, emellett sírba tették a maga Matolcsy által a kampányban megígért 500 milliárdos lakásfelújítási programot is. Ezek után sokszáz milliárd forinttal és adóparadicsomi szintű kedvezményekkel csábították az összeszerelő üzemeket Magyarországra. Sokkal régebb óta folyik tehát az a külső függést erőltető, az orosz energetikai és német autóipari tőkétől való végletes kiszolgáltatottságra „építő” gazdaságpolitika, mint azt a volt gazdasági miniszter láttatni szeretné – nyilván saját felelősségét kissebítendő.

Az LMP szerint gyökeres gazdaságpolitikai fordulat kell: a külföldi tőke, a profit minden határon túli kiszolgálása helyett a hazai gazdaság támogatására és elsőorban a hazai erőforrások fejlesztésére és használatára. Ez teremthetne mindenkinek stabil jólétet, nem csak a szűk elitnek kedvező multi-párti intézkedések. Ezért is kezdeményeztünk országos népszavazást az akkugyárakról, hogy az emberek szavazatukkal állíthassák meg ezt az őrületet.

Csárdi Antal,
az LMP országgyűlési képviselője