Meddig vehetik semmibe a magyar jogszabályokat az akkumulátorgyárak?

Ki kell kényszeríteni, hogy az akkumulátorgyárak szigorú környezetvédelmi szabályok betartásával működjenek – jelentette ki csütörtöki online sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, kifogásolva, hogy a kormánypártok leszavazták pártjának ezt célzó javaslatait.

Keresztes László Lóránt elmondta: az LMP három előterjesztést nyújtott be az Országgyűlés elé, ám azokat a törvényalkotási bizottság nem vette tárgysorozatba.

Ezekben javasolták, hogy a szabályszegő gyárra kiszabott bírság álljon arányban a cég profitjával, hiszen a jelenleg alkalmazott összegeknek nincs visszatartó erejük. Azt is kezdeményezték, hogy fizessék vissza a több milliárd forintos állami támogatást azok a társaságok, amelyek nem tartják be a környezetvédelmi szabályokat.

Az LMP azt is el kívánta érni, hogy az akkumulátorgyáraknak kötelező legyen rendszeresen ellenőriztetni a levegő és a víz szennyezettségét, valamint a zajterhelést. Az eredményeket pedig tegyék közzé! – szorgalmazta a politikus.

Előterjesztésükben szerepel még, hogy a gigantikus gyárak létesítésébe a helyieknek is legyen beleszólásuk, arról minden esetben népszavazás döntsön – mondta.

Keresztes László Lóránt szerint ezen üzemek nemcsak a környezetet szennyezik, de a munkavállalók egészségét is kockáztatják.

Úgy ítélte meg: a kormányoldal idegen befektetők oldalára állt azzal, hogy elutasította az LMP javaslatait.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!