Meg kell akadályozni a természeti kincsek feláldozását!

Minden eszközzel és jogi lépésekkel is meg kell akadályozni a természeti kincsek feláldozását – jelentette ki Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a grémium ülését követő sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett, a kormány iparstratégiáról, „akkumulátorstratégiáról” döntött, de szerinte előtte nem végezte el azokat a jogszabályokban is meghatározott vizsgálatokat, amelyek megmutatnák, milyen árat kell fizetnie mindezért Magyarországnak a természeti kincsek felhasználása és a környezethasználat oldaláról.

Ráadásul az akkumulátorgyártáshoz és -feldolgozáshoz kapcsolódó cégeket botrányok, balesetek, jogsértések kísérik – tette hozzá.

Ezért kezdeményezett Keresztes László Lóránt olyan tényfeltáró bizottsági ülést, ahol minden fontos kérdést fel lehet tenni, és amelyen részt vesznek az érintett felelősök is.

A politikus inkorrektnek nevezte, hogy három minisztérium is az ülést megelőző napon jelezte, hogy a meghívás ellenére nem vesznek részt az ülésen, sőt a kormánypárti képviselők levették a napirendről az akkugyártásról és annak környezeti hatásairól szóló pontokat. Ennek ellenére a résztvevő szakértők és civilek az ülés berekesztését követően informális keretek közt mintegy kétórás egyeztetést folytattak a témában.

Keresztes László Lóránt kiemelte: minden ott elhangzott kérdést és állítást írásbeli kérdés formájában eljuttat a felelős minisztériumokhoz, továbbá a hatósági és szakmai szereplőkhöz is.

Kijelentette: az LMP továbbra is küzdeni fog az akkumulátorstratégia által okozott problémákkal kapcsolatos párbeszéd érdekében, és azért, hogy végre olyan szabályozási környezet alakuljon ki Magyarországon, amelyben érdemi lépéseket lehet tenni a szennyezések és jogsértések ellen.

Soha nem lehet nemzeti cél a természeti kincsek, a vízkincs és a termőföld feláldozása idegen ipari szereplők szándékai szerint és az ő érdekükben – fogalmazott a politikus.

Azokat a cégeket pedig, amelyek bebizonyították, hogy nem lehet se szankciókkal, se hatósági felszólításokkal a szabályok betartására kötelezni, be kell zárni, és vissza kell követelni tőlük a „sokmilliárdos” támogatásokat – hangsúlyozta Keresztes László Lóránt.

MTI/LMP Sajtó