Meg kell erősíteni Magyarország GMO-mentes álláspontját

Újra meg kell erősíteni Magyarország GMO-mentes álláspontját az élelmiszerbiztonság érdekében  – sürgette Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese kedden. Az ellenzéki politikus online is követhető sajtótájékoztatóján közölte: az LMP politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezi az Országgyűlésben.

Csárdi Antal rámutatott: több parlamenti frakció esetében nincs egyértelmű álláspont Magyarország GMO-mentességéről, illetve az új GMO-technológiákról.

Ismét felidézte, hogy a Momentum és a Jobbik többsége nem szavazta meg az Országgyűlésben azt a határozati javaslatot, amelyben Magyarország deklarálja: nem támogatja az Európai Bizottság új GMO-párti javaslatát, amely ellenőrizetlenül, a tagállamok egyedi mérlegelési jogát kiiktatva szabadítaná rá ezen termékeket az európai piacra.

Megjegyezte: a Momentum uniós pártcsaládja – a neoliberális és szélsőségesen piacpárti – Megújuló Európa egyértelmű támogatója a génmódosított termékek szabadon engedésének. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba! – jelentette ki az LMP-s politikus.

Csárdi Antal közölte: az LMP politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezi az Országgyűlésben, amelyben a képviselők pártállástól függetlenül nemzeti minimumként deklarálnák, hogy kiállnak Magyarország GMO-mentessége mellett. Egyúttal rögzítenék, hogy nem támogatják az új GMO-technológiákat sem – tette hozzá.

A magyar embereknek joguk van tudni, hogy az általuk megválasztott képviselők kiállnak-e hazánk GMO-mentessége mellett – húzta alá Csárdi Antal.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió szintjén a vita ismét kiéleződött; a vegyipari és vetőmaggyártó óriás cégek új génmódosított technológiát akarnak piacra dobni, így kényszerítve a fogyasztókra, hogy ne is tudják, tulajdonképpen génmódosított élelmiszereket vásárolnak.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!