Még megalázóbb helyzetbe kerülhetnek az örökbefogadásra váró gyerekek

 

Egy új jogszabály ellen tiltakozik az LMP: a friss rendeletmódosítás szerint mostantól nehezebb lesz az egyedülállók örökbefogadása, az így megnövekedett várakozási idő viszont újabb traumát okozhat a családi körbe vágyó gyermekekben.

Az LMP politikusa, Hohn Krisztina szerdán, online tartott sajtótájékoztatót a témában. Rámutatott, hogy az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, napokban közzétett rendelet szerint abban az esetben, ha a saját megyéjükben nem találnak házaspár szülőket az örökbefogadásra váró gyermekek számára, az nem jelenti automatikusan azt, hogy egyedülállókhoz kerülnek. Előbb nagyobb körben, az egész országból keresnek számukra örökbefogadó házaspárt, egyedülállókhoz pedig csak akkor kerülhetnek, ha a keresés ezen a téren is sikertelennek bizonyult.

Hohn Krisztina szerint ez az eljárás legkevésbé a gyerekek érdekeit szolgálja. A sok eredménytelen keresgélés ugyanis hozhatja azt is, hogy a gyerek végül külföldi családhoz kerül. A politikus szerint ugyanakkor az is nehezíti a helyzetet, hogy a rendelet egyedülállónak mondja az is, aki élettársi kapcsolatban él – miközben Magyarországon a gyermekek 45 százaléka nem házasságon belül születik. Csakhogy ilyen esetben az apa tehet elismerő nyilatkozatot a gyermekről, az örökbefogadásnál viszont ugyanez már nem lehetséges.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!