Megbukott a Paks 2 mintájának szánt finn atomerőmű projekt

Az ukrajnai orosz agresszió hatására a finn gazdasági miniszter kijelentette, hogy a kormány nem ad létesítési engedélyt az ország északi részére tervezett Hanhikivi-1 atomerőműnek. Az indoklás szerint teljességgel lehetetlen egy olyan cégnek engedélyt adni, amely tulajdonosa (az orosz állam) Ukrajna megszállása során minden elképzelhető módon megsértett minden atomenergiával kapcsolatos előírást, többek között katonai erővel megtámadta a zaporizzsjai atomerőművet és átvette az irányítását.

A finn projekt sok tekintetben Paks 2 mintájaként szolgált, az Orbán-kormány is így hivatkozott rá: Paks 2 előtt nem sokkal indult, ugyanúgy orosz technológiát használt volna és Paks 2-höz hasonlóan itt sem tudtak az uniós előírásoknak megfelelő tervet készíteni a Roszatomnál, így az ukrajnai eseményektől függetlenül se kapott eddig engedélyt.

Paks 2 mintaprojektje megbukott, ideje az Orbán-kormánynak is lépni! Paks 2 azon túl, hogy nem olcsó, nem zöld és nem biztonságos, tovább növelné az így is túl nagy orosz energiafüggőségünket. Az Oroszországgal való együttműködés fenntartása Paks 2 ügyében morálisan is vállalhatatlan. Kormányváltás után leállítjuk Paks 2-t és az olcsóbb, zöldebb és biztonságosabb megújuló energiaforrásokkal pótoljuk a kieső kapacitást. Paks 2 és az orosz energiafüggőség a múlt, a megújuló energiaforrásoké a jövő!

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!