Megdöbbentő események zajlottak az Egyesült Államokban

Először is szögezzük le. Politikai közösségünk elítéli az erőszakot és elutasítja a hatalom megdöntésére irányuló erőszakos cselekedeteket. Ez az alapvetés.

De az is legyen világos mindenki számára, hogy ide vezet a populista jobboldali, “konzervatív” politika. Annak, ahogy Donald Trump amerikai elnök tevékenykedett az elmúlt években, elkerülhetetlen végkifejletévé váltak a tegnapi események.

A népet hergelő populizmus, a gyűlöletkeltés, a legaljasabb nacionalizmus, a demokrácia intézményeibe vetett bizalom aláásása, az állandó “fake news”-ozás, a szabadságjogok sárba tiprása, a felelőtlen hazudozás vezetett ide.

Tegnap bebizonyosodott az is, hogy akik konzervatívként csak az uszítás politikájában hisznek és megkérdőjelezik mások nemzethez való tartozásának jogát, valójában semmilyen demokratikus hagyományt, intézményt és értéket nem tisztelnek.

A tegnapi puccskísérlet valójában egy politikai rendszer weimarizálódásának végkifejlete. Ezt nem szabad engedni, ez ellen kell küzdeni mindennap. Ezért kell leváltani 2022-ben a Trumphoz hasonló populista, demagóg magyar kormányt. A demokratikus ellenzék pártjai ezen dolgoznak.

Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté
az LMP társelnökei

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!