Megdőltek a kormányzati hazugságok az egyetemek átalakításáról

Fejlesztési forrásoktól esik el az az egyetem, amely nem vesz részt a modellváltásban, vagyis szó sincs arról, hogy az intézmények önként léptek volna be az átalakítás folyamatába – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt hozzátette: ezt a Fidesz politikusai maguk is megerősítették a kulturális bizottság ülésén, ezzel pedig megdőltek a kormányzati hazugságok.
A modellváltás folyamata szakmailag vakrepülés, a szándék pedig a teljes politika befolyás kiépítése és az uniós fejlesztési források feletti ellenőrzés megszerzése.
A kormánypártiak elvetették azt a határozati javaslatát, ami tartalmazta az egyetemek által megfogalmazott garanciákat. Ilyen az autonómia megőrzése, a szenátusok, rektorok jogkörének megtartása, az, hogy a szakmai, tudományos kérdéseke a kurátorok ne szólhassanak bele, de az is, hogy a bérfejlesztések forrásait a modellváltástól függetlenül biztosítani kell.
A kormány már a modellváltásba be nem kapcsolódó intézmények finanszírozásának átalakítását is kilátásba helyezte. Ilyen szintű diktátumokkal nem lehet sikeres reformot végrehajtani!

Ha Ön is egyetért, támogassa petíciónkat az aláírásval!

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!