Megdőltek a kormányzati hazugságok az egyetemek átalakításáról

Fejlesztési forrásoktól esik el az az egyetem, amely nem vesz részt a modellváltásban, vagyis szó sincs arról, hogy az intézmények önként léptek volna be az átalakítás folyamatába – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt hozzátette: ezt a Fidesz politikusai maguk is megerősítették a kulturális bizottság ülésén, ezzel pedig megdőltek a kormányzati hazugságok.
A modellváltás folyamata szakmailag vakrepülés, a szándék pedig a teljes politika befolyás kiépítése és az uniós fejlesztési források feletti ellenőrzés megszerzése.
A kormánypártiak elvetették azt a határozati javaslatát, ami tartalmazta az egyetemek által megfogalmazott garanciákat. Ilyen az autonómia megőrzése, a szenátusok, rektorok jogkörének megtartása, az, hogy a szakmai, tudományos kérdéseke a kurátorok ne szólhassanak bele, de az is, hogy a bérfejlesztések forrásait a modellváltástól függetlenül biztosítani kell.
A kormány már a modellváltásba be nem kapcsolódó intézmények finanszírozásának átalakítását is kilátásba helyezte. Ilyen szintű diktátumokkal nem lehet sikeres reformot végrehajtani!

Ha Ön is egyetért, támogassa petíciónkat az aláírásval!