A méhecske nem csak jelkép, hanem túlélésünk legfontosabb záloga!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja nem hagyja magát és a méhek ügyét sem: március 10-e, a Beporzók Napja alkalmából ismét benyújtja törvényjavaslatait.

A beporzó rovarok és az emberiség sorsa elválaszthatatlan egymástól. Ha a méhek nem végeznék el a munkájukat, az ennivalónk kétharmada eltűnne. A helyzet világos: az emberiség élelmezése egyre jobban függ a beporzók tevékenységétől – csakhogy közben a beporzó rovarok állományai hanyatlanak, elsősorban is a vegyipari mezőgazdaság miatt.

A legkülönbözőbb vegyszereket, rovarölőket, gyomirtókat és gombaölő szereket használnak a nagyipari mezőgazdaságban, ami azonban nagy veszélyt jelent az olyan hasznos állatokra is, mint a méhek. De mi lesz akkor, ha a vegyszerezés miatt elmarad a beporzás? Akkor vajon mit fogunk tenni?

Akkor már semmit nem fogunk tenni, így cselekedni most kell!

Meg kell regulázni a piaci folyamatokat, mert jelen pillanatban a szabad piac azt jelenti, hogy mindenkit hagyunk szabadon ténykedni, a vegyipari multik pedig kihasználják a számukra kedvező helyzetet. Az sem zavarja őket, ha közben az áldozataikká válunk, emberek és méhek egyaránt.

Ezen a szomorú és elkeserítő helyzeten sem a kormánypárt, sem az ellenzék liberális fele nem tesz semmit, és nem is értik meg, hogy a beporzó fajok sorsa elválaszthatatlan az emberiség sorsától. Ha a beporzók összeomlanak, az az emberi civilizáció végét is jelenteni fogja.

De az LMP, a valóban hiteles zöld párt nem adja fel, mert elemi érdekünk tenni a beporzók összeomlása ellen. Pár hete a Fidesz-KDNP leszavazta a javaslatokat, ezért most ismét benyújtjuk azokat. Ezek legfontosabb pontjai a legjelentősebb rákkeltő és hormonmoduláns (örökös fogamzásgátló) szer, a glifozát betiltása, illetve a házi méhek védelméről szóló javaslat, mely szerint nem kellene minden talpalatnyi helyet beszántani. Reméljük, a kormánypárt ezúttal a józan ész és a valódi zöld hozzáállás pártján lesz.

Ha Ön is egyetért a méhek ügyével, kérjük, írja alá a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezést, amit itthon a Magyar Természetvédők Szövetsége gondoz.

Schmuck Erzsébet
az FFB elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!