Méhek nélkül összeomlik az élelmiszertermelés

A virágzó gyümölcsfák, a repcetáblák és a virágos rétek látványa mellett a méhek és más rovarok zsongása jelzi a tavaszt – ameddig ki nem pusztítjuk a méheket és más beporozókat. A méhek eltűnése az emberi civilizáció végét jelentheti, ha ezt a kormánypárt nem is érti.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja már régóta próbálja tudatosítani a döntéshozókkal, a kormányzattal, hogy a méhek számának drasztikus csökkenése ökológiai katasztrófához, az élelmiszertermelés összeomlásához vezethet.
A méhek tömeges pusztulása évtizedek óta tart – elsősorban a nagyipari, monokultúrás mezőgazdaság, a méhgyilkos vegyszerek, a természetes élőhelyek és a biológiai sokféleség csökkenése, a különféle rovarbetegségek megjelenése és az éghajlatváltozás miatt. A méhpusztulás veszélyeire figyelmeztet a Beporzók Napja, a Méhek Napja, vagy május 20-án a Méhek Világnapja.

A felmérések szerint a globális élelmiszertermelés háromnegyede, az európai növényfajok 84%-a a házi- és vadméh fajok beporzásától függ. Minden harmadik falat étel nekik köszönhető. A beporzók eltűnése miatt Kínában már nem a méhek, hanem az emberek kézzel vagy gépekkel porozzák be a mezőgazdasági növényeket, Kaliforniába pedig más államokból szállítják a méhcsaládokat, mivel az ottaniak kipusztultak.

A tiltakozások hatására Európában már több rovarölőszert betiltottak, az LMP több alkalommal is felszólította a kormányt a glyphosat és más vegyszerek betiltására, több alkalommal adtunk be országgyűlési határozati javaslatot csatlakoztunk a „Védjük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezéshez.

Nagy István agrárminiszter hosszú hezitálás után aláírta az európai petíciót. Ennek ellenére, amikor megkérdeztük tőle, hogy akkor az LMP, az európai kezdeményezés céljait támogató határozati javaslata mellé áll-e, kitérő, nemleges válaszában az Európai Unióra mutogatva elutasította a kérésünket.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja az agrárminisztert, hagyja abba a kifogások keresését és támogassa a zöldpárt határozati javaslatát, vagy ha ezt nem teheti, akkor legalább maga kezdeményezzen törvényjavalatot a méhek védelmében.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!