Mentesüljenek a fogyatékossággal élők az energia piaci árának megfizetése alól!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy ne hagyja magára az amúgy is nagy szegénységi kockázatnak kitett fogyatékossággal élőket, és mentesítse őket az energia piaci árának megfizetése alól.

A zöldpárt támogatja a MEOSZ felhívását, melyben azt kérik a kormánytól, hogy ne vezessék be az áram és a földgáz átlagfogyasztás feletti felhasználása esetén a piaci ár alkalmazását a fogyatékossággal élő emberek, illetve a velük egy háztartásban élő családtagjaik számára.

A fogyatékossággal élő emberek számos, a fogyatékosságukból adódó többletkiadással szembesülnek a mindennapjaik során. Sok esetben a létfenntartásuk is veszélybe kerül, hiszen közülük sokan nem tudnak takarékoskodni az energián. Ők naponta olyan, az életfunkciók fenntartásához, javításához szükséges eszközöket használnak, mint pl. lélegeztetőgép, inhalátor, elektromos ágy, betegemelő, elektromos kerekesszék, melyek fokozott energiafelhasználással járnak, és takarékossággal nem tudják csökkenteni az energiafelhasználást.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelentős része az állapota, az oktatási és munkavállalási lehetőségek korlátozottsága, a közlekedés valamint az épített környezet akadálymentességének hiánya miatt egész napjukat, vagy napjuk jelentős részét otthonukban töltik. Ezáltal nyilvánvalóan több áramot és földgázt fogyasztanak, mint azok, akik napközben dolgoznak vagy tanulnak.

A kormányzati intézkedéssel megemelt árak megfizetésére sok esetben nincs anyagi lehetőségük, ezt az anyagi többletterhet már nem bírják el.

Ezért az LMP azt követeli a kormánytól, hogy a fogyatékossággal élők mentesüljenek az energia piaci árának megfizetése alól.

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Hohn Krisztina,
az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!