Mielőbb rendezni kell a nevelőszülők helyzetét

A nevelőszülők kiemelt és pótolhatatlan közfeladatot látnak el, azonban a magas infláció és az alacsony anyagi megbecsülés miatt a helyzetük egyre nehezebbé válik. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja azonnali cselekvést követel a kormánytól.

Az álláskeresési járadék igénylése átmeneti megoldásnak is nehezen nevezhető, hiszen az mindössze havi 36 ezer forintot jelent, és csupán három hónapon keresztül jár. Az LMP szerint nem rész- és átmeneti megoldások kellenek, hanem a nevelőszülői rendszer megújítása, a bérek mielőbbi rendezése. Ezen túl fontos, hogy a nevelőszülők jogosultak legyenek a nagycsaládos kedvezményekre, többek között ők is igényelhessenek hétüléses autót, hiszen sokan saját gyermekeik mellett nevelnek további gyerekeket. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nevelőszülők mennyire fontos feladatot látnak el, sok esetben érzelmileg, lelkileg, pszichésen sérült gyermekeket nevelnek, akik mellett nem, vagy csak nehezen lehet állást vállalni.

A kormánynak vonzóvá kell tennie a nevelőszülői pályát mindenki számára, ehhez azonban a béreket és a feltételeket is rendezni kell, máskülönben a rendszer fenntarthatatlanná válik, és gyermekek százai fognak visszakerülni a szerető, biztonságot jelentő családoktól az állami gondozásba. A nevelőszülői ellátmány tíz éve változatlan, miközben az infláció rég nem látott méreteket öltött. Az LMP szerint ezen azonnal változtatni kell, a kormány ne csak családbarátnak nevezze magát, hanem legyen valóban családbarát: adjon végre nagyobb megbecsülést és kiszámíthatóbb életpályát azoknak, akik a nevelőszülői hivatást választják maguknak!

Hohn Krisztina,
az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!