Mikor áll meg az árak emelkedése?

Februárban 8,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, mellyel újabb kellemetlen rekord dőlt meg: utoljára 2007 augusztusban volt ekkora mértékű az infláció. Az élelmiszerek árának növekedése még ennél is magasabb, 11,3 százalékos. Ez a Fidesz politikájának csődje!
Az árstop nem érte el hatását, a kormány nem segít érdemben a magyar embereknek. Az Egységben Magyarországért kormányra jutása esetén haladéktalanul csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, mert az élelmiszer nem luxus!

A KSH adatai azt mutatják, hogy a kormány képtelen kezelni az inflációt, az árak egyre magasabbra szöknek. Az alapvető élelmiszerek árai nőttek még tovább: a margariné 25,8, a kenyéré 25, a száraztésztáé 22,1, liszté 17,6, a baromfihúsé 19,2, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek árának növekedését mindig az idősek, valamint a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak sínylik meg, hiszen ők azok, akiknek a fogyasztói kosarában nagyobb arányban szerepel az élelmiszer, mint a többi termék vagy szolgáltatás. Elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor és kormányának elhibázott gazdaságpolitikája miatt sodródnak egyre nehezebb körülmények közé.

Az LMP évek óta követeli a kormánytól az áfacsökkentést, hiszen Európában itthon a legmagasabb az élelmiszerek áfa-kulcsa. Ez különösen azon élelmiszerek esetében fenntarthatatlan, amelyek fogyasztása alapvető, és amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban elengedhetetlenek.

Ha az Egységben Magyarországért összefogás leváltja a jelenlegi kormányt, az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük, ami minden magyar embernek segítséget nyújt majd a mindennapokban.

Míg a fideszes árstop egy átlagos családnak most havi 1000 forint megtakarítást jelent, a mi javaslatunkkal havonta 7000 forintot fognak megtakarítani.

A megélhetési válság kezeléséhez az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni kell. Mert az élelmiszer nem lehet luxus.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!