Minden eszközzel segíteni kell a szülőket a gyász feldolgozásában

A LMP képviselőcsoportja javaslatot nyújtott be a munka törvénykönyvéről szóló 2012. I. törvény módosításáról, mely a vetélés és halvaszületés után járó pótszabadságról szól.

A jelenlegi szabályozás szerint a szülőknek akkor jár csak pótszabadság, ha a várva várt baba a méhen belül a terhesség 24. hete után meghal, vagy ha a méhen belül elhalt magzat hossza a 30 cm-t, tömege az 500 g-ot eléri, vagy amikor a halál az újszülött megszületését követő 168 órán belül következik be. Abban az esetben viszont, amikor a magzatot a várandósság korábbi szakaszában vesztik el a szülők – ezt korai vagy középidős magzati halálnak nevezzük –, számukra nem jár a pótszabadság, pedig a fájdalmuk ilyenkor is ugyanolyan mély és nagy.

A korai szakaszban jelenleg az édesanyák táppénzre jogosultak, az édesapák viszont még arra sem. A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy családi tragédia esetén a munkavállaló mentesüljön a munkavégzés alól – ez viszont nagymértékben függ a munkaadótól is, attól, hogy mennyire méltányolja a kialakult helyzetet.

A szülőket minden eszközzel segíteni kell a gyász feldolgozásában, ezért az LMP azt javasolja, hogy a pótszabadságot a várandósság megszakadásának bármely szakaszában igénybe lehessen venni – akár a táppénz mellett, vagy helyette is. A párt szerint indokolatlan különbséget tenni a gyermek halálakor a magzat kora vagy a terhesség előrehaladottsága okán, mert a lényegen nem változtat: egy élet veszett oda. A pótszabadság viszont, a már meglévő támogatások mellett, segíthet a veszteség feldolgozásában. A gyászoló szülők számára további segítség lehet az is, ha a részükre terápiát is biztosít a szabályozás.

A törvénymódosító javaslatot itt olvashatják.

 

Hohn Krisztina és Ungár Péter
országgyűlési képviselők- LMP frakció

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!