Minden gyerek szerető családi környezetet érdemel

A tenyérre rajzolt mosoly 2014 óta az örökbefogadás jelképe, november 9. pedig a világnapja. Együtt sokat tehetünk azért, hogy minél több ilyen mosoly legyen – és ne csak tenyereken.

Az LMP számára mindig is kiemelt jelentőséggel bírt azon családok sorsa és támogatása, melyek örökbefogadás által születtek.

Azt mindig fontos leszögezni, hogy az örökbefogadható gyerekek nem mindig szőkék és kékszeműek, nem mindig újszülöttek és nem mindig mentesek a problémáktól.

Az örökbefogadható gyerekek sokfélék, egyetlen dologban azonban mégis megegyeznek: szeretetre, elfogadásra és biztonságra vágynak.

Az LMP célja, hogy az örökbefogadás folyamatát könnyebbé tegye, és így egyre több gyerek tudjon minél rövidebb idő alatt biztonságot adó és szerető családi környezetben nevelkedni. Fontosnak tartjuk a felkészítő tanfolyam ismételt kötelezővé tételét, hogy a potenciális szülők támogatást és segítséget kapjanak az előttük álló nemes feladathoz, egy szerető család megteremtéséhez.

Fontosnak gondoljuk az egyedülállók, az élettársi kapcsolatban élők örökbefogadásának támogatását, lehetőségeik növelését, hisz az egyszülős családok vagy az élettársi kapcsolatban élő szülők is megadhatják a gyerekek számára szükséges biztonságot és szeretetet.

Magyarországon meg kell megerősíteni a szociális és családügyi jelző- és ellátórendszert, mivel nagyon sok család él nyomasztó körülmények között. A szegénységgel szinte kibogozhatatlanul összefonódik az alkoholizmus, az iskolázatlanság, a kilátástalanságból fakadó rossz döntések, a bántalmazások. Ez számos esetben a gyerekek szükségszerű kiemelését jelenti a családból, a magyar állam egyik legfontosabb feladata pedig az ő szociális és mentális támogatása lenne, hogy a hosszú távra kiható traumák minél inkább elkerülhetők legyenek.

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő – LMP frakció

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!