Minél előbb el kell fogadni az Európai Unió természet-helyreállítási rendeletét!

Az LMP elvárja a kormánytól, mutasson példát és álljon ki azért, hogy az Európai Unió természet helyreállítását célzó rendeletét minél előbb fogadják el.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdai online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: a környezetvédelemért felelős miniszterek joggal aggódnak, hogy „kukába kerülhet” a rendelet a magyar uniós elnökség alatt.

Szégyennek nevezte, hogy uniós tárcavezetők minisztertársaiknak címzett levele – amelyben a rendelet július előtti elfogadását sürgetik – egyáltalán megszületett.

Schmuck Erzsébet felidézte: a korábbi szavazás során a Fidesz EP-képviselői jóváhagyták a rendelettervezetet és az egyeztetések során a magyar kormány is pozitívan állt hozzá, azonban komoly fordulat következett be, amelynek az okát nem tudni. A Fidesz-kormány beállt a rendeletet ellenzők táborába, ami azt jelzi, az Orbán-kormánynak mindegy hogyan teszik tönkre a környezetet, a vizeket és a termőföldet – mutatott rá az LMP-s politikus.

Rámutatott: a rendelet legújabb, számos egyeztetésen átesett tervezete egy nagyon legyengített változat. Eredetileg az szerepelt benne, hogy 2030-ra nemcsak általában a természetvédelmet kell erősíteni, hanem a leromlott élőhelyek 90 százalékát meg kell újítani, az újabb változat azonban e téren már csak 20 százalékot rögzít – közölte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!