Mintegy 200 milliárd forint hiányzik a pszichiátriai ellátásból

Százötven-kétszáz milliárd forinttal kell többet fordítani a pszichiátriai szakellátásra – mondta az LMP országos elnökségének titkára. Ungár Péter szerint ez az összeg megtérülne, hiszen a már népbetegségnek számító betegségek több százmilliárd forintos kárt okoznak évente.

Az országgyűlési képviselő keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy az emberek többsége számára nem elérhető a társadalombiztosítás által finanszírozott pszichoterápia, vagy a lelkiegészség-szolgálat, hiszen az állami infrastruktúra ezen a területen épült ki a legkevésbé.

Akik pedig nem kapják meg a szükséges kezelést, sokkal rosszabb állapotban kerülnek be valamelyik ellátórendszerbe. Gyakran nem is kórházba, hanem hajléktalanszállóra vagy a bűnüldöző szervek látókörébe.

A Fidesz-kormányt megelőző kormány egy bizonyos szekta nyomására leépítette a pszichiátriai pótlékot a pszichiátriai szakápolók munkájában. Bár az Orbán-kormány 2010-ben ennek visszaállítását ígérte, ez máig nem történt meg.

A forráshiány az oka, hogy rengeteg orvos és szakápoló hiányzik ebből az ellátásból. Van olyan több száz férőhelyes intézmény, ahol mindössze másfél pszichiáteri posztra találtak embert, egyes megyékben pedig nincs az állami szolgálaton keresztül elérhető gyermekpszichiáter. Olyan osztályt is említett, ahol a húsz szakápolói helyből mindössze hármat töltenek be.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!