Mire tanít minket az Óceánok világnapja?

Az Óceánok világnapja alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a világ vizeinek általános állapotára. Az LMP szerint a műanyagok visszaszorításával és a felelős környezetvédelemmel óvhatjuk meg vizeinket.

Legyen az ér, csermely, folyó, tó, tenger vagy óceán, legyen sós vagy édes, minden víz fontos és nélkülözhetetlen. Napjainkban egyre jobban. egyre többen látjuk a klíma és ökológiai válság a jeleit. Ilyen jelenség a vizek új típusú szennyezőkkel való beterítése. Napról napra, évről évre nő ezen anyagok mennyisége a vízben.

Gyógyszerek, mikroműanyagok, hormonok tonnái oldódnak bele vizeinkbe. Ez kihatással van az ivóvíz minőségére és bár egyelőre még nem tudjuk pontosan, hogy milyen mértékben, de hatással van az emberi egészségre is.

A legújabb vizsgálatok 69 féle gyógyszerhatóanyagot mutattak ki a Balaton vizéből. A kutatók szerint a legnagyobb problémát a szennyvíztelepek és a turizmus jelenti. Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy ne trükközzön, hanem haladéktalanul tiltsa be az egyszer használatos műanyagokat és hozza meg azokat a döntéseket,  amelyek garantálják, hogy ne szennyezzük tovább műanyagokkal, hormonokkal, gyógyszer hatóanyagokkal vízkészletünket.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!