Mit nem tehet meg egy EP-képviselő?

Az európai polgári kezdeményezés az Európai Unió azon kevés intézményeinek az egyike, amely valóban a civil, állampolgári beleszólást könnyíti meg a döntéshozatalba, akkor is, ha ezt nem eléggé fejsúlyos jogosítványokkal teszi meg. Két dolgot azonban biztosan tudunk az európai polgári kezdeményezésről: egyrészt, hogy azt európai parlamenti képviselők nem kezdeményezhetik, mert a jogalkotók célja az intézmény megalkotásakor pont az volt, hogy azt valóban civil szervezetek és állampolgárok használják, és ne pártok alkalmazzák kampányeszközként.

A másik, hogy Magyarországot nem az európai polgári kezdeményezés fogja megmenteni attól, hogy a Fidesz akkumulátorgyarmattá silányítsa. Egyrészt az Európai Unió magországai és a Bizottság is teljes mellszéleséggel támogatják a kormány ezen politikáját, mert ennek a nyugati autógyárak a legnagyobb nyertesei. Másrészt az egész eljárás lassú, és még sikeres gyűjtés esetén se garantálja azt, hogy bármi korlátozni fogja az akkumulátorgyárak környezetkárosítását.

Ha valóban őszinték akarunk lenni a magyar emberekkel, akkor egyértelművé kell nekik tenni, hogy a legjobb eszköz a kezükben az akkumulátorgyarmatosítás ellen a szavazatuk. Akkor nem épül majd akkumulátorgyár a kertjük végébe, ha erre szavaznak az LMP által kezdeményezett népszavazáson, vagy ha azt elgáncsolja a Fidesz, akkor a zöldpártra szavaznak az EP-választáson.

Kendernay János,
az LMP EP-képviselőjelöltje

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!