Nagybirtokosi rendszer a mezőgazdaságban: az Európai Zöldek jelentéséről kérdezzük a kormányt

Az Európai Zöld Párt jelentése olyan rendszerszintű problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban Magyarország sem büszkélkedhet. Hiába akarta az EU a nagybirtokok koncentrációját és dominanciáját csökkenteni, az EU-s agrártámogatások 90%-a magyar nagybirtokosokhoz kerül, a zöld szempontok pedig alig érvényesülnek. 
A jelentés bemutatja, hogy Közép-Kelet-Európa országaiban a Közös Agrárpolitika támogatásai országoktól függetlenül rendkívül sok, ám hasonló problémával terheltek. Az anyag legfőbb megállapításai nem ismeretlenek azok számára, akik nyomon követik az agrártámogatásokkal kapcsolatos visszásságok és rendszerproblémákat, azonban ilyen egységbe szerkesztett és részletes anyag még nem készült. Az oligarchák visznek mindent: A kormány földpolitikájának az eredménye a földkoncentráció erősödése, 2018-ra a „Földet a gazdáknak” program szlogenjei ellenére a gazdálkodók 2,5%-a rendelkezik a mezőgazdasági területek kétharmadával. Az uniós agrártámogatások hasonlóan szélsőségesen oszlanak el, a gazdák 10%-a viszi el a támogatások négyötödét.
Írásbeli kérdést intéztünk az agrárminiszterhez, hogy tájékoztasson arról, miért a nagybirtokosi rendszert támogatja a kormány, illetve miért van az, hogy egyre kevesebben élnek meg ma vidéken mezőgazdaságból. Már, aki nem tartozik bele a 10 százalékba.
Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke
Ungár Péter
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!